3 Şubat 2016 Çarşamba

Koh Lipe adası

Sunrise beach

Şuan ne yazsam, Koh Lipe' yi nasıl anlatsam diye düşünüyorum. Koh Lipe bizim en çok sevdiğimiz, yaşamak istediğimiz ada. Toplam iki ay kaldık. Eğer Asya' da daha görmek istediğimiz çok yer olmasa, hava şartları nedeniyle sezon kapanmasa, bütün zamanımızı burada geçirirdik.


Koh Lipe' ye ilk 2012' de Malezya' dayken gitmek istemiştik, o zaman sadece birkaç gün zamanımız vardı. Bir- iki günlüğüne gitmek içinde yol parası çok geldi, vazgeçtik.

2014' de artık zamanı gelmişti. Ada hakkında çok yorum okuduk, aralarında çok kötü olanlarıda vardı. Ada çok pis, çok pahalı, çok kalabalık...Ben ilk önce tereddüt ettim, kısıtlı bir bütçeyle gezdiğimiz için acaba bu ada bize pahalı gelmeyecekmiydi? Elber hiç yorumlara aldırmadan gitmekte ısrar etti ve sayesinde rüyalarımızın adasını bulduk. Bir - iki gün kalırız diye gittiğimiz adada 18 gün kaldık. Vizemiz bitmese daha kalırdık.

Şubat 2015' de bir aylığına gittik. Nisan' da kardeşlerim yanımıza gelecekti, onlarında mutlaka burayı görmesi gerekti. Koh Lipe' de ikibuçuk haftada onlarla geçirdik. Kızlarda bayıldı adaya.


Sunrise beach
Koh Lipe Tayland' ın çok geç keşfedilmiş ama son yıllarda turist akınına uğrayan küçük bir adası. Tayland' ın güneybatısında, Malezya sınırında olan bu ada, Tarutao National parkının takımadalarındandır. 51 adadan oluşan bu National park' da yerleşim sadece Koh Lipe' de vardır.

70' li yıllara kadar bu adalarda deniz göçebeleri olan Chao Leh halkı yaşıyormuş. National park kurulup adalar koruma altına alınınca Tayland hükümeti bu insanlara, diğer adaları boşaltmaları karşılığında, yaşamaları için Koh Lipe' yi vermiş.

Uzun zaman Chao Leh' ler geçimlerini balıkçılıkla sağlıyormuş. Yavaş yavaş backpack'lerin adayı keşfetmesiyle, Koh Lipe tanınmaya başlamış. "Tayland'ın Maldivler' i" diye adlandırılan bu ada son on senede turizm patlaması yaşamış. Eskiden adada sadece birkaç bungolow varken şimdi 5 yıldızlı oteller, restorantlar, barlar var. Biz bile 10 ay içerisinde ne kadar değiştiğini gördük.

Sunrise beach
Koh Lipe' ye bir 5- 6 sene önce gelenler şimdi şok oluyor. " Nerede bizim cennetimiz?" diyor. Evet turist akınından dolayı adada yapılaşma başlamış, yollar yapılmış, çöp sorunu var... tüm bunlara rağmen Koh Lipe hâlâ güzelliğinden birşey kaybetmemiş.

Sunrise beach
Büyüklüğü sadece 3 km uzunluğuna 1,5 km enine olan adanın üç tane büyük ve birkaç tane küçük plajı var.  Güneyinde 1,5 km olan Pattaya beach,  fazla rüzgar almadığı için tekneler buraya yanaşıyor, gündüz ve gece çok hareketli. Doğusunda 2 km uzunluktaki Sunrise beach bizce en güzeli. Batıda kalan Sunset beach biraz daha uzak ve sakin.


Pattaya beach
Adanın bir tane ana caddesi "Walking street" var, çoğu restorantlar, kafeler, dükkanlar, barlar bu cadde üzerinde. Turistik olmasına rağmen gece hayatı Tayland' daki diğer adalara göre daha sakin.

kardeşim
Bu adada güzel olan, küçük olduğu için her yere yürüyerek gidebiliyorsun. Tuktukcular var ama biz hiç binmedik. Bir plajdan ötekine 20 dakikada yürüyebiliyorsun.

Gelelim bize...

Adaya ilk gittiğimizde yer bulmamız biraz zor oldu. Ilk gün biraz aradıktan sonra bir geceliğine Walking street' te bir yerde kaldık. Ertesi gün tüm adayı dolaştık. Çok basit olan yerlerde biz kalmak istemedik, güzel otellerde bize göre pahalıydı. Neyse, şansımıza adanın merkezinde küçük bir otelde yer bulduk. Sahibiyle çok iyi anlaştık, bu senede tekrar oraya gittik.

Adada uzun kaldığımız için hemen hemen herkesi tanıyorduk. Biraz daha kalsak dillerini bile öğrenecektik. :-)

Genelde hergün öğleye doğru Sunrise beach' de bir- iki saat  takıldıktan sonra Walking street' te birşeyler yemek için "Madame Yohoo' ya" gidiyorduk...

Yohoo adada çok meşhur. Şimdiye kadar Asya ' da içtiğimiz en güzel karpuzsuyunu/ meyve sularını o yapıyordu.

Pancake' ide harika.

Bizide artık tanıdığı için dükkan kendimizin gibi davranıyorduk.

Birgün uğramasak, ertesi gün, bütün gün bizi beklediğini söylüyordu.



...oradanda Pattaya beach' e.

Elber gündüzleri sahilde koşuyor, akşamları adanın yerlileriyle futbol oynuyor, ben kitap okuyup, sporumu yapıyor...adanın keyfini çıkarıyorduk...


...akşamlarıda Tayland' ın o doyamadığımız yemeklerinden yiyorduk.




Bundan güzel ne olabilirdi? Zevke göre değişir ama biz bu adada çok mutluyduk, aylarca kalsak sıkılmazdık.










Nasıl gidilir?


Koh Lipe' ye ulaşım diğer Tayland adalarına göre biraz daha zor. En yakın havaalanları Hat Yai ve Trang. Her iki havaalanından minibüslerle yaklaşık iki saatte Pakbara limanına ulaşıyorsunuz.
  • Pakbara`dan Koh Lipe`ye Aralık - Mayıs arası saat 9:30 - 15.30 arası saat başı Speedboat' lar kalkıyor (saatler değişe bilir). Yolculuk yaklaşık iki saat sürüyor. Tek yön gidiş 400 Baht.
  • Speedboat' la Phuket, Koh Phi Phi, Koh Lanta adalarındanda Koh Lipe gidebilirsiniz.
  • Malezya: Langkawi adasından Speedboat bir saat sürüyor. Her gün iki sefer var. 1200 Baht. Pasaport işlemleri Koh Lipe' de Budhaya Resort' daki Immigrationoffice ' de yapılıyor.
  • Bangkok: Airasia uçak-minibüs-speedboat tarifesiyle çok rahat Koh Lipe' ye ulaşabilirsiniz. Airasia bütün tranferi organize ediyor.


Ne zaman gidilir?


Adada yılboyunca ortalama sıcaklık aynıdır. En iyi zamanı  Aralık - Nisan. Mayıs-Kasım arası yağmur sezonu. Çok yağmurlu günlerde karaya ulaşım sağlanamıyor. Yağmur sezonunda çoğu oteller ve restorantlar kapatıyor.

Nerede kalınır?


Her ne kadar adadaki otellerin/ hostellerin sayısı günden güne artsada, adada yer bulmakta zorlana bilirsiniz. Beklentisi yüksek olmayanlar herşekilde kalacak bir yer bulabilir. Yüksek sezonda önceden reservasyon yapmanız daha iyi olur. Noel tatili, yılbaşı ve Tayland'lıların Songkran-Festivalinde ada dolu ve fiyatlar çok yüksek oluyor.

Bize göre kalmak için en güzel yer Sunrise beach. 


Not: Koh Lipe' nin çevresindeki adalarda çok güzel. Tekne turları yapabilirsiniz. Sanırım 650 Baht civarı. Kızlar geldiğinde biz beş kişi olduğumuz için 2000 Baht' a tekne kiralamıştık.         

Koh Lipe hakkında daha detaylı bilgileri buradan okuyabilirsiniz.

6 yorum:

  1. Rüya gibi bir yer ! Insanlari yemekleri sokaklari denizi sahilleri harika. Taylandi hele hele koh lipeyi bize önerdiginiz ve misafirperverliginiz icin cok tskler canlar. Dila Ari

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen rüya gibi bir yer. Beğendiğinize çok sevindim. :-)

      Sil
  2. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ağustosun sonunda pukete gitmeyi düşünüyoruz. 2 çocuğum var(1,3) . Bu sezonda Koh lipeye gitmek mantıklı mı sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Phuket'den sanırım normal şartlarda 5 saatte giden speedbootlar var ama biz dalgaların bazen çok yüksek olduğunu duyduk.
      Çoğu oteller ve restorantlarda kapalı oluyor.
      Tam yağmur sezonu olduğu için biz tercih etmezdik. Ama gidenlerde var. Iyi tatiller. :-)

      Sil
  3. Size abartmadan yaptiginiz bu guzel yorumlar icin cok tesekkur ederim.Devamini bekliyoruz. Murat K

    YanıtlaSil

Anonim yorum yapanlar isim yazarsa seviniriz. Yorumlarınız için teşekkürler.