1 Mart 2016 Salı

Koh Phangan adası

10.03.12 - 12.03.12


2012 yılında çıktığımız gezide Tayland körfezindeki adalara gitmeye karar verdiğimizde bir arkadaşım "ben Koh Phangan' a gideceğim, aynı zamanda orda olursak görüşelim" demişti. Ve hemen hemen aynı zamanda o bölgedeydik. Biz ilk Koh Samui' ye gittik, daha sonrada onunla buluşmak için Koh Phangan' a geçtik.

  

Koh Phangan Tayland körfezinde Samui takımadalarının ikinci büyük adası. Koh Samui' nin sadece 20 km kuzeyinde olan adada bambaşka bir hayat sizi bekliyor. 14bin civarı nüfusu olan adanın iç tarafı çoğunlukla dağlık ve yağmur ormanlarıyla kaplı. Thong Sala kasabası adanın merkezi ve en büyük limanın bulunduğu yer. Burada istediğiniz herşeyi bulabilirsiniz. 

Koh Phangan' nın geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Ada daha bu kadar popüler ve turistik değilken bile Kral Rama V. 1888 - 1908 yılları arasında adayı 14 kere ziyaret etmiş. Adaya yerleşimin M.Ö. 500 - 100 yılları arasında ve ilk gelenlerin Müslüman Malay' lı deniz çingeneleri olduğu tahmin ediliyor. Daha sonra Çinliler ve Taylar adaya gelmiş. 80' li yıllardada ilk sırtçantalıların Koh Phangan' ı keşfetmesiyle önceden balıkçılık ve tarımla geçinen ada halkı turizme yönelmiş.

Koh Phangan deyince ilk akla gelen o dünyaca ünlü "Full Moon" partileridir. Herşey 86 yıllında sadece birkaç sırtçantalının Haad Rin plajında yapılan doğum günü partisine katılmasıyla başlamış. O gün dolunayında denize yansımasıyla parti o kadar  çok beğenilmişki bunu her sene tekrarlamaya karar vermişler. Zamanlada bu partiyi her dolunayda kutlamaya başlamışlar. Kısa süre içinde ünlenen bu partiye şimdilerde her ay dünyanın her bir yerinden 30bine yakın turist akın ediyor.



Koh Samui' den Lomprayah feribotuyla yaklaşık bir saatte Thon Sala limanına vardık. Bizi arkadaşım karşıladı ve beraber üçümüz için yer ayırttığı resorta gittik. Daha sakin olduğu için Ao Plaay Laem plajındaki Sea Scene Resort'u seçmişti.  Kaldığımız yer görür görmez hoşumuza gitti.  Biraz sobet ettikten sonra biz adayı turlamak için bir motosiklet kiralayıp çıktık yola. Arkadaşımda zaten Yoga kursuna gidecekti.





Iki gün boyunca tüm adayı dolaştık. Adada yollar çok dik yokuşlu ve bazı yerde asfalt bitiyor, patika yol başlıyor. Motosikletimiz çoğu yokuşta ikimizi çekmediği için ben inip yürüyerek çıkmak zorunda kaldım. O sıcakta o kadar dik yokuşları çıkmak hiç kolay olmadı ama kazasız atlattık ada turumuzu.  

Her ne kadarda Koh Phangan adası Full Moon partileriyle ün salmış olsada adanın tek özelliği bu değil. Koh Phangan doğasıyla, plajları ve koylarıyla, tapınaklarıyla, şelaleleriyle gelenlere çok daha fazla güzellikler sunuyor. Haad Rin plajından ve merkezden uzaklaştıktan sonra sakinlik ve huzur sizi bekliyor.  Adada otuza yakın plaj ve koy var.

En çok beğenilen plajlar ve koylar

  • Haad Khuat ( Bottle beach): adanın en ünlü plajlarından biri olmasına rağmen çok sakin. Burada sadece iki tane resort var. Her tarafı ormanlarla çevrili bu plaja karadan ulaşım çok zor.  Thong Nai Pan veya Chaloklam' dan tekneyle gidebilirsiniz. 
  • Haad Mae Haad: bu plajın en büyük özelliği su çekildiğinde Koh Ma adasına yürüyerek gidebilmeniz. Plajda birçok restorant ve masaj yerleri var. Şnorkel yapmak içinde güzel bir yer.
  • Thong Nai Pan: adanın  kuzeydoğusunda bulunan bu kasabanın iki tane plajı var. Thong Nai Pan Noi (küçük) ve Thong Nai Pan Yoi (büyük). Küçük olan plajda son senelerde çok hızlı değişim olmuş. Burada adanın en lüks otellerini bulabilirsiniz. Küçük plaj özelliğini korumayı başarmış, daha çok sırtçantacıların takıldığı sakin bir plaj.
  • Haad Rin: yaklaşık 1 km uzunluğunda olan plaj Full Moon partileriyle ünlü.  
  • Haad Yao (doğu): Ulaşımı zor olan plajlardan bir tanesi. Tekneyle gitmeniz öneriliyor, çünkü yol çok bozuk. Kristal berraklıktaki suyu, uzun kumsalı, yumuşacık kumu ve ormanlarla çevrili olan bu plajda konaklamak için birkaç tane bungalov ve küçük bir restorant var. 







Koh Phangan' da görülecek yerler


Adada güzel plajların yanı sıra gezilebilecek çeşitli tapınaklar, şelaleler ve manzara noktaları bulunuyor.

  • Çin tapınağı - Goddes of Mercy: Dağın yamaçlarında olan bu tapınak Baan Chaloklum'a yaklaşık 1,5 km uzaklıkta.  Tapınaktan Chaloklum  koyunun muhteşem manzarasını görebilirsiniz, hatta hava çok açık olursa Koh Tao adası bile görünüyor. Giriş ücreti 40 Baht. 1990 yılında bir Budist törenine katılmak için gelen Amerikalı Mrs. Malawan birgün rüyasında Çin Buda' sı Joemae Kuanim'i görmüş. Buda kendisine insanlara iyilik simgesi olarak birşey yapmasını söylemiş. Bunun üzerine Mrs. Malawan Bangkok' a geri dönüp, bağış toplamış ve tapınağı yaptırmış.
  • Wat Pho: küçük bir tapınak olan Wat Pho'da bitkisel bir sauna bulunuyor. Buraya gelenler mutlaka masaj yaptırmalı.
  • Phaeng şelalesi: Thon Sadet milli parkı kapsamındaki ormanlık alanda bulunan şelalenin doğal havuzlarında yüzebilir, kısa bir yürüyüşten sonra manzara noktasına ulaşabilirsiniz.
  • Thaan Sadet şelalesi: kutsal sayılan bu şelale adadaki en büyük şelale. Kral Rama V. adayı ziyaretleri sırasında burada bulunan kayalıklara kraliyet simgesini kazıtmış.
  • Wat Phu Khao Noi: adanın en eski tapınağı. 








Ilk akşam ormanın içinde bir parti vardı. Biz Koh Phangan' a gelişimizi Full Moon partiye denk getirememiştik. Bari başka bir partiye gidelim dedik. Koh Phangan' da o meşhur Full Moon partisinin yanı sıra bir sürü parti düzenleniyor: Half Moon, Black Moon, Shiva Moon.... 
Parti alanı çok büyüktü, fazla kalabalık değildi, ortamda çok hoşumuza gitmedi. Bu yüzden fazla kalmadık.

Ikinci akşam Thon Sala daki gece pazarına gittik. Bu kadar çok alternatifin arasında ne yiyeceğimizi şaşırdık. "Food Market" her gece kuruluyor. Her cumartesi günleride burada "Walking street" denilen pazar kuruluyor.

Koh Phangan herkesin aksine bizim çok hoşumuza gitmedi. Güzel bir ada, görülmeye değer ama yinede bizde bir iz bırakmadı. Iki günden sonra Koh Tao adasına geçmeye karar verdik.

Koh Phangan' a nasıl gidilir?

  • Koh Samui, Koh Tao adalarından ve karadaki Chumpon ve Surat Thani' den kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Hergün Lomprayah, Seatran ve Songserm feribotlarının düzenli seferleri var. En önerilen firma Lomprayah.
  • Eğer uçakla gelmek istiyorsanız en yakın havaalanı Koh Samui. Oradanda feribotla  Koh Phangan' a ulaşabilirsiniz.
  • En ucuz ama en zor ulaşım yolu Bangkok' tan tren veya otobüsle Surat Thani veya Chumpon' a gitmek ve oradanda feribotla Koh Phangan'a geçmek. Bangkok' ta heryerde kombi bilet satan acentalar var.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anonim yorum yapanlar isim yazarsa seviniriz. Yorumlarınız için teşekkürler.