3 Şubat 2016 Çarşamba

Palawan - El Nido

Marimegmeg beach

Mandalay' den Puerto Princessa' ya yolculuk

18.01.14 - 19.01.14


Uçağımız Mandalay'den öğlen saat bir deydi. Çok uzun bir gün bizi bekliyordu. Bir saat uçuştan sonra Bangkok' a geldik. Manila' ya uçuşumuz gece saat 12' deydi. Biz Bangkok' ta her zaman kaldığımız otele gittik, valizlerimizi oraya bıraktık ve attık kendimizi sokaklara. Bangkok artık bizim ikinci evimiz oldu, bu yüzden hiç yabancılık çekmiyoruz. Bütün gün etrafı dolaşıp, akşamda parzarda karnımızı doyurduktan sonra valizlerimizi alıp havaalanına gittik. Uçağımız bir saat kadar geç kalktı. Manila' ya indiğimizde saat sabah altıydı.


Puerto Princessa'ya uçağımız saat yedibuçukda kalkacaktı. Gideceğimiz terminalinde şehrin başka bir yerinde olduğunu öğrenince panik olmaya başladık. Zaten yorgun ve uykusuzduk. Otobüsle gitsek yetişemeyeceğiz, bizde ilk gelen taksiye atladık. Taksiciye ilk önce taksimetre açmasını söyledik, tamam dedi. Yola çıktık, adam elimize bir liste verdi ve ücreti gösterdi. 2300 PHP. Elber bana bakıyor ben ona. Ücret bu kadar fazla olamaz. Adamla biraz tartışıyoruz, ama hiç oralı olmuyor. Bizimde başka bir seçeneğimiz yok. Taksiden insek, yeni taksi buldun ettin diyene kadar uçağı kaçıracağız. Neyse diyoruz, gözgöre göre kazıklandığımızı bilerek gidiyoruz. Taksici durumu çakıyor, biraz gittikten sonra bir benzinlikte duruyor ve benzin almak için bizden para istiyor. Bende salak gibi adama tüm parayı veriyorum. 10 dakika sonrada terminale varıyoruz. Hemen girişte polisler duruyor. Elber arabadan inip onlara doğru gidiyor ama bizim taksici valizlerimi yola fırlatıp kaçıyor. Sonradan gerçek ücretin 400 PHP olduğunu öğreniyoruz. O kadar Asya' da gezdik, hiç böyle birşey başımıza gelmedi. Aslında kazıklandıkta diyemeyiz, çünkü durumun farkındaydık. Bu olaydan dolayı Manila bizde kötü bir izlenim bıraktı ve bir daha oraya gitmedik.
Neyse, biz uçağımıza yetişdik ve birbuçuk saat sonra Puerto Princessa' daydık. Otelimizi önceden ayarlamıştık ve bizi gelip alacaklardı.

Odamıza yerleştikten sonra üzerimizdeki yorğunluğu atmak için ilk önce uyuduk. Daha sonra yakınlarda olan bir AVM' ye gidip karnımızı doyurduk.

Bizim Palawan' a gelme amacımız El Nido' ydu. Ertesi gün oraya gitmek için otelden bir minibüs ayarladık ve o gün başka birşey yapmadık.

El Nido

20.01.14 -26.01.14


Sabah saat 9' da bizi otelden aldılar, minibüsün kalkacağı yere götürdüler. Iki saat arabanın dolmasını bekledikten sonra yola çıktık. Yollar çok bozuktu, ama manzara harikaydı. El Nido' nun dışındaki terminale altı saatte vardık. Kasabanın içine büyük araçların girmesi yasak olduğu için bütün otobüsler, minibüsler burada duruyor. Bir trycycle' e atlayıp merkeze gittik. Kendimize kalacak bir yer bulmamız gerekiyordu. Hava kararmaya başlamıştı ve acıkmıştıkda. Oda bulmak hiç sandığımız gibi kolay olmadı. Kalacak çok yer ver ama sıcak sulu oda bulmak çok zor. Bende alışık değilim, havada o kadar sıcak değildi. Iki saat aradıktan sonra pes ettik ve bir geceliğine sıcak suyu olmayan bir odaya yerleştik. Bir yerlerde birşeyler yedikten sonrada yattık.
Ertesi gün ilk iş yeni bir yer bulmak oldu. Birtane yer ayarlamıştık ama sabah oraya gidince oda dolu dediler, bizde 1300 PHP' ye pahalı ama en azından sıcak suyu ve kahvaltısı olan bir oda tuttuk.


El Nido sahil

El Nido Palawan' ın  kuzeybatısında bulunan bir kasaba. Palawan adasının en turistik bölgesi ve o meşur Bacuit takımadalarına giriş noktası. Bacuit Archipel' i 45 tane, eşi benzeri olmayan, muhteşem adalardan oluşuyor. Bu adaların çoğunda yerleşim yok, bazılarında çok lüks oteller var.

El Nido' nun kendi sahili güzel değil, tekneler hep yanaştığı için yüzmede mümkün olmuyor.

El Nido sahil

Ilk üç gün hava kötüydü, turlar iptal edilmişti. Bizde bir motosiklet kiralayıp El Nido' nun çevresini gezdik.

Birgün El Nido' ya 45 dakika olan Nacpan beach' e gittik. Giderken yollar çok kötüydü, kısa bir yoldan sonra asfalt bitiyor, toprak ve çoğu zaman çukurlu yollardan gidiyorsun. Bütün yol boyunca manzara harika, heryer yemyeşil, daha bozulmamış.




Nacpan beach ıssız bir sahil, sadece birkaç yerlinin evi var. Biz ordayken hiçbir otel yoktu ama arsaların yatırımcılara satıldığını duyduk. Hava güzel olmadığı için biz sahilin tadını çıkaramadık.





Diğer iki günümüzü Marimegmeg beachde geçirdik. Burası gerçekten çok güzeldi, sahil bayağı uzun, kum çok yumuşak, arkamız hindistan cevizi ağaçlarıyla kaplı. Yine hava yüzünden deniz bulanıktı ve dalgalıydı.


sahile giden yol






Dördüncü gün hava biraz düzeldi ve iki gün tur yaptık. Burada dört tane ana tur var. Bunları A, B, C, D diye isimlendirmişler. Biz favori olan A (kişi başı 1100 PHP) ve C (kişi başı 1300 PHP) turunu yaptık, ama turların hepsi çok güzel diye duyduk. Bir daha gidersek bütün turları yaparız.
Gördüğümüz adalar, plajlar, lagünler, muhteşemdi. Boşuna dünyanın en güzel adaları listesinde yer almıyorlar.
Bacuit adalarının en büyük özelliği göğe doğru uzanan kireç kayalıkların oluşumu. Bu yüzden bölgede çok lagün, mağara ve gizli koylar var.

Bazen küçük bir adada, bembeyaz ve yumuşacık kumlu plajda, bazen bir lagünde, bazende hiç ummadığınız, küçük bir deliğin içinden yüzerek geçtikten sonra, gizli bir plajda buluyorsunuz kendinizi. Bu adalar gerçekten büyüleyici.
Bizde hava kötü olduğu halde bu kadar etkilendik, birde güzel olsaydı herhalde ıssız adalardan birinde kalırdık. :-)

"The Beach" filminin yazarı Alex Garland bu adalardan esinlenerek kitabını El Nido' da yazmış.













Turları yaptıktan sonra bir gün daha El Nido' da kalıp, ertesi gün sabah erkenden minivanle Cebu' ya uçmak için Puerto Princessa havaalanına gittik. Bu sefer yolculuğumuz dört saat sürdü. Şoförümüz kötü yol, çukur demeden, basdı gaza. Bizde sallana sallana, aman sağsalim varsaydık diye diye, gittik.
 

Nasıl gidilir?

  • Manila' dan El Nodo' ya uçuş: El Nido' ya ulaşmanın en kısa ve en pahalı yolu. ITI AIR uçak seferi olan tek şirket. Haftada üç seferleri var. 50 kişilik küçük bir uçakla uçuyorsunuz, 10kg hakkınız var. Tek yön bilet ücreti 6800 Peso civarı. Reservasyon sadece Email' le yapabilirsiniz.
  • Puerta Princessa' ya uçup, oradanda minivanlerle El  Nido' ya gitmek: biz bu yolu seçtik. Puerto Pricessa' da kaldığımız otelde ertesi gün için minivan ayarladık. Kişi başı 600 PHP. Sabah bizi aldılar ve San Jose terminale götürdüler. Yolculuk yaklaşık 7 saat sürdü. Eğer havaalanından direk El Nido' ya gitmek istiyorsanız, havaalanındaki minivanlere binebilirsiniz. Ücret biraz daha fazla, 700 PHP civarı.
  • El Nido ' ya en ucuz ulaşım otobüsle: San Jose terminalinden RoRo veya Cherry otobüsleriyle 6-8 saatte El Nido' ya ulaşabilirsiniz. RoRo otobüs fiyatları: non-air-conditioned 290, air-conditioned 300 PHP. Cherry otobüs fiyatları: non-air-conditioned 385 PHP, Air-conditioned 480 PHP.

Nerede kalınır?

El Nido ve çevresinde her bütçeye göre konaklama seçenekleri bulabilirsiniz. Lüks oteller genelde adalarda. El Nido merkezde fiyatları 700 PHP' dan başlayan basit ama temiz odalar bulabilirsiniz (genelde sıcak su yok).


Not:
  • El Nido' da sabah saat 6 - 14 arası elektrik yoktu (2015 itibarıyla 24 elektrik sağlandığını okudum ama ne kadar doğru bilmiyorum)
  • Biz gittiğimizde El Nido' da ATM yoktu. Bir kaç aydır iki tane varmış ama gidenlerin çoğu bankamatiklerin genelde bozuk olduğunu anlattı. Bu yüzden kendinizi garantiye almak için önceden bilgi edinin veya paranızı yanınızda getirin.

Siz El Nido'yu beğendinizmi? Hangi turları yaptınız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anonim yorum yapanlar isim yazarsa seviniriz. Yorumlarınız için teşekkürler.