3 Şubat 2016 Çarşamba

Langkawi - Kedah eyaletinin incisi


Andaman denizinde yer alan Langkawi Malezya Yarımadasının kuzeybatı ucunda, anakaradan 30 km uzaklıkta olan, 99 adadan oluşan bir adalar topluluğunun en büyük adası. Şimdilerde Malezya' nın en ünlü turizm adalarından biri olan Langkawi 80'li yılların başına kadar ıssız, kendi halinde, kimsenin fazla bilmediği bir yer iken 1986 yılında Duty-Free-Zone ilan edilmesi ve sonrasında Turizm Bakanlığı' nın adayı lüks turizm destinasyonlarından biri olarak pazarlamasıyla adaya ilgi artmış.



Langkawi isminin tam olarak nerden geldiği bilinmesede eski Malay dilinde "Kızıl kartal" anlamına geliyor, "kawi=kızıl", "helang=kartal". Kuah Jetty' de bulunan  kartal heykeli adayı simgeliyor. Bölgenin en meşhur meydanların olan Eagle Square' deki (Kartal Meydanı) devasa heykel feribotla gelenleri karşılıyor.

Langkawi aynı zamanda bir efsaneler diyarı. 1987 yılından sonra adaya yatırımın artma nedeni olarak ada üzerindeki Mahsuri lanetinin kalkması gösteriliyor. Hikaye 200 yıl öncesine dayanıyor. Güzelliği dillere destan olan Mahsuri kabile reisinin oğlu Wan Deris ile evlidir. Eşini aldatmakla suçlanan Mahsuri ne yapsada kimseyi suçsuz olduğuna inandıramaz ve cezası ölüm olur. Hançerle öldürülen Mahsuri' nin kanı, suçsuzluğunun simgesi olarak, beyaz akar. Güzel kadın son nefesini vermeden önce adayı 7 nesil boyunca kıtlık ve zorlukla lanetler.

Ve gerçektende ölümünden kısa bir süre sonra ada büyük bir saldırıya uğrar. 1821 yılında Siam' lılar (şimdiki Tayland) adayı basar. Langkawi' nin kabile reisi Siam' lılar aç kalsın diye tüm pirinç erzaklarını yaktırır, ama sonunda kendi halkıda açlıktan ölür.



Dünyanın en gözde balayı mekanlarından olan Langkawi yinede doğal güzelliklerini korumayı başarmış. Adanın büyük bir bölümü halen yağmur ormanlarıyla kaplı. Dünyanın en eski yağmur ormanlarına sahip olan ada 2007 yılında UNESCO Jeolojik parklar listesine girmiş.



Altı bölgeye ayrılan (Mukim Kuah,  Padang Matsirat, Ayer Hangat, Bohor, Ulu Melaka, Kisap ve Kedawang) Langkawi' nin başkenti Kuah aynı zamanda adanın en önemli limanınında bulunduğu yerdir. Alışveriş içinde iyi bir seçenek. Ancak başka bir özelliği veya güzelliği olmadığı için tatilciler çoğunlukla adanın en popüler yeri olan Pantai Cenang' ı (Pantai=plaj) tercih ediyor. 2 km uzunluğundaki Cenang beach havaalanına yakınlığından dolayıda iyi bir seçenek. Plaj boyunca oteller, paralel caddesindeki restorantlar, kafeler, barlar, dükkanlar peşpeşe sıralanıyor. Burada her bütçeye ve zevke göre tatil fırsatları bulmak mümkün.

Cenang beach
Cenang beach
Langkawi' nin daha sakin ve belirli kısımlarının lüks otellere ait olan plajları ise Pantai Kok, Pantai Tengah, Tanjung Rhu, Buray Bay, Datai Bay ve Pantai  Pasir Hitam.



Duty-Free-Zone olduğu için Langkawi tam bir alışveriş cenneti. Tabii adanın özelliği sadece bununla kısıtlı değil.  Langkawi' de yapılacak çok şey var. Cable Car, Oriental Village, Under Waterworld, Pregnant Lady Lake, Mahsuri' nin anıt mezarı ve şelaleleri gezilecek yerlerin başında geliyor. Tabii birde bu kadar ada varken ada turlarıda yapılacakların başında geliyor.


Cable Car Langkawi
Cable car

Sky bridge, Langkawi
Sky bridge

Oriental village, Langkawi
Oriental village
Taşlar çok kaygan...
Biz Langkawi' ye birkaç defa gittik. Ilk 2012 yılında adayı gezmek için gittik, daha sonra Koh Lipe' den dönüşte yolumuz hep bu adadan geçti. Hep Pantai Cenang' da kaldık. Adada toplu taşıma aracı yok. Bu yüzden taksiye mecbur kalıyorsunuz. Biz motosiklet kiralayıp adayı gezdik. Langkawi güzel bir ada, ama biz Asya' da daha güzel adalar, kumsallar gördüğümüz için bizce eğer yolunuz oralara düşerse görülmeye değer.

Nasıl gidilir?

Adada havaalanı olduğundan Malezya' nın en kolay ulaşılan adalarından biri. Singapur, Georgetown (Penang), Hat Yai (Tayland) ve Kuala Lumpur' a Airasia' dan çok ucuza uçak biletleri buluna biliyor.

Kuala Kedah, Kuala Perlis ve Penang ile Langkawi arası feribot seferleri var.

Aynı zamanda Tayland' ın Koh Lipe adasından feribotla Langkawi 1 saat sürüyor.

Nerede kalınır?

Daha öncede yazdığım gibi Langkawi' de çok lüks otellerden, ucuz hostellere kadar, her bütçeye göre konaklama seçenekleri bulmak mümkün. Biz ucuz ve temiz olan Rainbow' da kaldık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anonim yorum yapanlar isim yazarsa seviniriz. Yorumlarınız için teşekkürler.