3 Şubat 2016 Çarşamba

Neden Sulawesi

Asya turumuzda bizi en çok etkileyen yer Sulawesi olduğu için bu ada hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Sulawesi'ye gitmeye biz aslında 2014 yılındaki turumuzda karar vermiştik ama çok uzak olduğu için kısmet 2015'e oldu. Internette Asya' da daha gidilecek güzel neresi var diye araştırma yaparken bir gün Togian adalarını bulduk ve bizi o kadar etkilediki oraya gitmeye karar verdik.

Sulawesi daha çok tanınmış bir ada değil, diğer Endonezya adalarına göre daha az turist gidiyor, bu yüzden de internette çok fazla bilgi bulamıyorsun.
Adayı tam olarak gezmek için sanırım en az 2 ay gerekli. Biz bir ay kalmamıza rağmen sadece Makassar, Rantepao, Togian adaları ve Bira' yı gezebildik.





Sulawesi genel bilgiler




Sulawesi (eski adıyla Celebes) Endonezya' nın dört büyük adasından biridir. Borneo ve Yeni Gine arasında bulunmaktadır. Büyük Sunda adalarındandır. Ada Ekvator çizgisi üzerindedir.
Volkanik kökenli olan adanın kendine özgü bir şekli var; şekli bir orkide veya ahtapotu andırıyor.
Sulawesi hem dağlık hemde çoğu kara parcalarının arası denizle kaplı olduğu için bir yerden bir yere gitmek çok uzun sürüyor.
17 milyon nüfusu olan Sulawesi farklı etnik gruplara ayrılmıştır, bunlardan en çok bilinenler Makkassarlı, Güneybatı Yarımadasındaki Buginese'ler, Tana Toraja bölgesindeki Toraja'lılar, Manado çevresindeki Minahasa'lar ve Kuzey kıyı bölgelerindeki Bajau'lar.
Bu nedenle 100'den fazla farklı dil konuşuluyor. Nüfusun % 80'i Müslüman ve % 19'u Hıristiyan.

Makassar


Makassar (eski ismiyle Ujung Padang) Sulawesi'nin başkentidir. Aslında şehir olarak pek bir özelliğe sahip değil, genelde Makassar sadece geçiş olarak kullanılıyor.

Rantepao/ Tana Toraja


Rantepao Sulawesi'nin dağlık bölgesinde bulunan Tana Toraja diyarının merkezi yerleşim yeri.




Bu bölgede yaşayan yerli halka Toraja'lar deniliyor. Toraja'lıların yüzyıllar önce Güney Çin denizi bölgesinden geldikleri ve atalarının denizci oldukları söyleniyor. Bu yüzden aynı Bugis'ler gibi ilk önce kıyı bölgelerine yerleşmişler, ama adada Müslümanlık yayıldıkça oralarda barınamayıp dağlık bölgere göç etmişler. Önceden animist inanca sahip olan Toraja halkı misyonerlerin zorunluğuyla Hiristiyanlığı seçmişler veya seçmis gibi yapmışlar ama kendi animist inançlarını ve geleneklerini bugünlere kadar devam sürdürmüşler.
Bu geleneklerin en çarpıcısı cenaze törenleri. Zaten bu bölgeye turistlerde genelde sırf bu törenleri görmek için geliyor.

Burada düzenlenen cezane törenleri sanki bir düğün töreniymiş gibi gerçekleşiyor. Birisi öldüğünde ölen kişi mumyalanıp bir odada bekletiliyor ve tören yapılana kadar sanki hastaymış gibi ölüyle günlük rutin konuşmalar devam ediyor..
Aile büyük tören için para biriktirmeye başlıyor ve tüm akrabaların törende bulunabileceği bir tarih belirleniyor. Bu durum bazen aylarca veya yıllarca sürebiliyor. Ölen kişinin konumuna göre bufolo ve domuz kurban ediliyor. Mesela ölen kişi köyün ileri gelen kişilerinden ise en az 50 bufolo bir o kadarda domuz kesiliyormuş.
Tüm hazırlıklar tamamlanınca cenaze töreni yapılıyor ve müzik ve dans eşliğinde 4-5 gün sürüyor. Tören bitince de ölen kişinin bedeni kaya mezarlarının içine konuluyor.

Rantepao/ Tana Toraja yazısını buradan okuyabilirsiniz.

Togian adaları



Togian adaları 56 adadan oluşan bir adalar topluluğudur. Adaların toplam nüfusu 37 köye dağılmakta ve 40 bin civarındadır.
Başkenti Wakai'ın yanı sıra en çok yerleşim Katupat, Malengeh ve Dolong' dadır.

Adalarda elektrik yok sadece akşamları bir kaç saatliğine jenaratörle sağlanıyor, telefon sinyali çekmiyor , internette yok.

Togian adalarında banka veya ATM yok. Buraya gelmeden önce yanınıza nakit para almayı unutmamanız gerekiyor.


Togian adalalarına gidiş ve dönüş maceralı olduğu için yazı üç bölümden oluşuyor:


Bira beach


Bira Sulawesi'nin kuzeyinde bulunan küçük bir balıkçı kasabası. Bu bölgede hala eski ahşap "pinisi gemileri" elle yapılmaktadır.

Bira beach yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anonim yorum yapanlar isim yazarsa seviniriz. Yorumlarınız için teşekkürler.