3 Şubat 2016 Çarşamba

Inle gölü - suyun üstündeki yaşam


04.01.14 - 05.01.14

Akşam 6' da Yangon' da otobüse bindik, otobüsümüz çok rahattı, ama klimayı sonuna kadar açtıkları için dona dona gittik. Bizi "Geldiniz" diye sabah 5' de bir yerde indirdiler. Her yer karanlık, hiç ev yok. Otobüsten iner inmez soğuk hava yüzümüze çarptı. Buz gibi. Üstümüzde ince bir ceket ve pantolon var ama hava 4 °C civarı. Hemen sağdan soldan taksiciler üstümüze saldırdı. Öyle taksi dediğime bakmayın, bildiğimiz at arabası. Içlerinden birisiyle anlaştık, atladık arabaya. Nyaung Shwe kasabasına 6 km var. Dediğim gibi ıssız bir yerdeyiz, kapkaranlık, nereye gittiğimizi bilmiyoruz, biraz panik olmadık değil...
Neyse, köye vardık, girişte 10 $ Inle gölünü gezme parasını ödedik ve başladık kalacak biryer bakmaya. Bizim aklımızda olan guesthouse doluydu, taksici bizi bir yere götürdü, bizde yorgun olduğumuz için, orada kaldık. O kadar çok üşüyordukki, üstümüzü  bile çıkarmadan yattık.
Öğlene doğru kalktığımızda hava güneşli ve 30°C üstüydü. Nihayet ısındığımızı hissettik. Kahvaltı yapmak için köyün içine yürüyerek gittik, daha sonra bisiklet kiralayıp biraz çevreyi gezdik ve kendimize kalacak başka bir otel ayarladık.


Nyaung Shwe kasabası Inle gölüne 3 km uzaklıkta, içinden geçen kanal sayesinde Inle gölünün kapısı haline gelmiş. Gölü ve çevresini gezmek isteyenler burada konaklıyor. 





06.01.14

Sabah kalvaltıdan sonra ilk önce yeni otelimize yerleştik ve gölün etrafını gezmek için çıktık bisikletle yola.




Belirli bir rotamız yoktu. Gölün batı kıyısından köyleri geze geze gittik. 




Yaklaşık 7 km sonra burada meşhur olan Kaplıcalara " hot springs" vardık. Bize çok güzel gelmedi ve fiyatıda özel havuzda kişi başı 8 $ olduğundan yolumuza devam ettik. Hava bayağı sıcaktı ve yorulmuştukta. Biraz daha gittikten sonra Khaung Daing köyünde tekneyle gölün karşısına geçip, doğu tarafından dönmeye karar verdik. Şansımıza köyde karşıya geçmek isteyen iki Alman vardı, onlarla anlaşıp, tekne parasını bölüştük.



Bu sayede küçük bir göl turuda yapmış olduk.




Karşıya geçtiğimizde ilk önce Maing Thauk köyünde biraz dinlenip birşeyler yedik, yakında olan bir tapınağa gittik...



...son durak olarakta şarap bağlarında "Red mountain" mola verdik.




Kasabaya döndüğümüzde ertesi gün için tekne turu ayarladık. Iki tane tur vardı. Birincisi küçük göl turu 15 $, ikincisi 18 $, uzak olan Indein köyüde dahil. Öyle alışmışız ki böyle turistik turlarda kişi başı ücret ödemeye "Aman, bütün gün zaten gölde gezeceğiz, ha bi köy fazla görmüşüz, ha az. O paraya yemek yeriz" diye düşündük. Sonradan anladık ki, 15 $ tekne başı, istediğimiz zaman yola çıkabilir, istediğimiz zaman dönebiliriz. Ne diyeceğimizi şaşırdık, ama çaktırmamak için "Biz o zaman ikinci turu yapmak istiyoruz" da diyemedik.

07.01.14


Sabah saat 9' da teknemizin bizi beklediği yere gittik. Bizi gezdirecek çocuğun hiç Ingilizcesi yoktu, bu yüzden turu ayarladığımız yerde tam nereye gitmek istediğimizi, bütün gün sadece o turistik satış noktalarını gezmek istemediğimizi, söylemiştik.

Bizim kaptan bizi güler yüzle karşıladı, yol boyunca Ingilizce bilmediği için mahcup mahcup bakıp durdu.


Inle gölü Myanmar' ın en büyük eyaleti olan Shan eyaletinin çok güzel bir parçası. 22 km uzunluğunda ve 11 km genişliğinde olan Inle gölünün etrafı dağlarla çevrili. Ortalama derinliği 3 m olan göl deniz seviyesinin yaklaşık 900 m üzerinde.


Burada yaşayan insanlar gölün kenarında değil, üzerinde yaşıyorlar. Gölün üzerinde ve çevresinde 17 köy var, yaklaşık 70bin kişi yaşıyor. Burada yaşayan halka Intha "gölün oğulları" deniliyor. Tam olarak bilinmesede Intha' ların atalarının yüzyıllar önce Myanmar ' ın güneyinden  Tayland' la aralarında olan savaştan kaçıp buraya yerleştikleri söyleniyor.



Tüm hayat gölün üzerinde. Uzun kazıklar üzerine oturtulmuş evler, okullar, marketler, tapınaklar...




Sudan olan sokaklarda her yere tekneyle gidiliyor.


Phaung Daw U


Bizde gölün büyüsüne kapılmış gidiyorduk...


Inle gölünün en şarşırtıcı özelliklerinden birisi balıkcıların ilginç kürek çekme yöntemi. Iki elleriyle ağ atarken, ayaklarıyla kürek çekiyorlar.  Bu nasıl bir denge duygusu böyle?



Inle gölünün bir diğer özelliği ise yüzen bahçeleri. Intha halkı çok çalışkan. Balıkcılığın yanı sıra geçimlerini çiftcilikten sağlıyor. Ama bu insanlar gölün çevresindeki bereketli topraklarda tarım yapmak yerine kendi yöntemleriyle tarım yapıyorlar. Suyun üzerinde suni olarak yarattıkları toprakların üzerinde sebze ve meyve yetiştiriyorlar.




Bu yüzen tarlaları tamamen yine gölden topladıkları çamur, bambu ve otlarla yapıyorlar.



Burada öyle bir huzur varki, bunu anlatmak zor. Şimdi "Alttarafı bir göl" diyebilirsiniz, ilk bizde öyle düşünmüştük.  Ama buraya gelince gölün büyüsüne kapılmamak elde değil.



Gölde gezmeye devam ediyoruz. Her ne kadar turistik olan imalathanelere gitmek istemiyoruz desekde birkaç tanesine uğramadanda olmuyor.






"Longkneck" - uzun boyunlular

Padaung kabilesine ait bu "uzun boyunlu" kadınlar köyün yerlisi değil.


Buraya sadece turistleri çekmek için getirilmişler. Aslen Tayland' ın kuzeyinde yaşıyorlar.

Yüzen pazarlar

Akşama doğru serinliğin çökmesiyle turumuzu tamamladık. Otelimize dönerken bambaşka duygular içerisindeydik.

08.01.14

Nedense buradan ayrılmak istemiyorduk, bir gün daha kalmaya ve buradaki huzurun tadını çıkarmaya karar verdik.



Yine bisikletle çevreyi gezdik.




Pazara gittik.




Oradan sonraki durağımız Nyaung Shwe kasabasının kuzeyindeki, 19. yüzyılın sonrasında yapılan, Shwe Yan Pyay manastırıydı.


Bu manastırın özelliği birtanesinin sırf tik ağacından yapılması.




Ve geldiğimizden beri hergün gittiğimiz Sun Flower restorantında günü bitirdik.


Buranın yemekleri o kadar güzeldiki,  aç olmasak bile hergün öğle, akşam ordaydık. Myanmar mutfağı çok hoşumuza gitti, hele bir salataları vardıki... Sun Flower' i çalıştıran ailede çok iyiydi. Onlara çok ısınmıştık. Bize hergün başka bir yemeklerini sunuyorlardı. Başka biryerde hiç bu kadar yediğimi hatırlamıyorum.


Nasıl gidilir?

  • Eğer uçakla gitmek istiyorsanız, Nyaung Shwe kasabasına en yakın havaalanı Heho (40 km). Mandalay, Yangon ve Bagan' dan uçabilirsiniz. Havaalanından Nyaung Shwe' ye gitmenin tek yolu taksi olduğu için fiyatları yüksek (23$ civarı). 
  • Eğer otobüsle yolculuk yapmak istiyorsanız Bagan, Mandalay ve Yangon' dan Nyaung Shwe' ye kolaylıkla ulaşaşa bilirsiniz. Yollar kötü olduğu için yolculuk biraz uzun sürüyor. Biz Yangon' dan JJ Express' le geldik (kişi başı yaklaşık 17 $). Otobüs çok rahattı ama buz gibiydi. Üzerinize kalın birşeyler almayı unutmayın.

Nerede kalınır?

Nyaung Shwe kasabasında her bütçeye göre yer bulmak mümkün. Eğer yüksek sezonda (Kasım - Şubat) gidecekseniz önceden reservasyon öneriliyor. Beklentiniz yüksek değilse herşekilde yer bulabilirsiniz.

Not: Inle gölü geceleri serin olduğundan üzerinize kalın kıyafetler almayı unutmayın.


Sizcede Inle gölünde huzur varmıydı? Beğendinizmi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anonim yorum yapanlar isim yazarsa seviniriz. Yorumlarınız için teşekkürler.