15 Şubat 2016 Pazartesi

Bali - Tanrıların adası

29.01.12- 03.02.12 + 10.02.12- 11.02.12


2012 ' de çıktığımız Asya turunda nerelere gidelim diye araştırma yaparken birçok arkadaşın ve tanıdığın tavsiyesi üzererine turumuza Bali' den başlamaya karar verdik. Herkes Bali' yi çok beğeniyordu, bir arkadaşım Bali aşığıydı. En son gittiği uzun tatilinde dört ayını orada geçirmişti. Bizde heyecanla bu güzel adayı keşfetmeyi bekliyorduk. 



Bali Endonezya'nın 17bin adasından en turistik olanıdır. Dünyanın en iyi balayı adalarından sayılıyor. 

Ülkenin nüfusunun %90'nı Müslümanken, Bali Hindu dininin hakim olduğu tek adasıdır.  4 milyondan fazla nüfusun %92'si Hindu dinine sahiptir. Ancak Balililerin dini Hindistan' daki Hinduizm' den çok farklı. Balililerin dini Hinduizm, Budizm ve ada halkının Animist inançlarının karışımı olan bir Hindu inanışı. Balililer dinlerine çok bağlı ve bambaşka bir dünyada yaşıyorlar. Kendilerine "Balinese" adaya ise  "Pulau Dewata" yani Tanrıların adası diyorlar. Hemen hemen her evin içinde bir tapınak ve tanrı heykeli var. Hergün tanrılara adak diye evlerinin ve dükkanların önüne, sokaklara küçük bambu yapraklarından yapılan, kaplarda çiçek,  yemek, sigara koyuyorlar. 
Reenkarnasyona inandıkları için hiçbir canlıya zarar vermiyorlar. Kötü ruhları kovmak için heryerde tütsü yakıyorlar.


Iki gün Bangkok' ta kaldıktan sonra Airasia ile Denpasar' a uçtuk. Havaalanında vize işlemlerini hallettikten sonra taksiyle önceden reservasyon yaptığımız guesthouse' a gittik. Çok turistik olmasına rağmen biz ilk Kuta' da kalmaya karar verdik. Oradanda adanın kuzeyine doğru gitmeyi düşünüyorduk.


Ilk günümüzü Kuta sahilinde ve merkezdeki yerleri gezmekle geçirdik. Ikinci gün ilk işimiz bir motosiklet kiralamak oldu. Herkes bizi bu konuda uyarmıştı. Bali' de, özellikle Kuta ve Denpasar' da motosiklet kullanmak çok tehlikeli diye. Trafik soldan ve çok karışık, trafik kuralı diye birşey yok, her an bir motosiklet beklemediğiniz anda biryerden çıkabiliyor. Elber bunlara hiç aldırış etmeden " onlar sürerse bende kullanabilirim" dedi ve kendimizi Kuta' nın trafiğinde bulduk. Dört gün boyunca tapınakları gezdik, Ubud' u ve güneydeki sahil bölgelerini görmeye gittik.

www.baliguide.com

Bali' nin güneyi en popüler olan bölge.  Denpasar başkenti olmasına rağmen sakin ve turistik değil. Gelen turistler sadece havaalanı Denpasar' da olduğu için buraya uğruyorlar. Kuta adanın en bilinen, en popüler yeri. Eğlencenin ve parti merkezi. Plajı sörfcüler için bir cennet, bizim için hayal kırıklığıydı. Her bütçeye göre konaklama seçenekleri var.
Seminyak ve Nusa Dua daha sakin ve çok lüks otellerin bulunduğu bölge. Nusa Dua' nın sahili bize göre fena değildi ama  malesef tam plaja gittiğimizde yağmur başladı. Jimbaran' da sahil boyunca restorantlar var, en güzel deniz ürünlerini burada yiyebilirsiniz. 



Ubud


Ubud adanın sanat ve kültür merkezi. Ormanları, pirinç terasları ve doğası görülmeye değer.


Maymun ormanı


Ubud' da bulunan kutsal maymun ormanı aynı zamanda bir tapınak kompleksidir. Burada serbest dolaşan ve kutsal kabul edilen yüzlerce maymunun arasında ormanın güzelliklerini keşfede bilirsiniz. Ama eşyalarınıza dikkat edin, maymunlar kutsal olduğu kadar hırsızlarda. :-)




Tanah Lot


Bali' nin en önemli tapınaklarından olan Tanah Lot suyun içindeki bir kaya parçasının üzerine inşa edilmiş. Efsaneye göre 15. yüzyılda Java' dan Bali' ye gelen rahip Nirartha burayı gördüğünde çok etkilenmiş, bir gecesini kayanın üzerinde geçirmiş. Kendisini görüpte ziyaret eden ve hediyeler getiren balıkçılara buranın Deniz tanrılarına tapınmak için uygun bir yer olduğunu ve bir tapınak yapılması gerektiğini söylemiş. Tapınağın altında bulunan mağarada zehirli deniz yılanlarının olduğuna ve bu yılanların tapınağı kötü ruhlardan koruduğuna inanılır.
Tapınağın en büyük özelliği gel-git' den dolayı sular yükseldiğinde ulaşılamıyor olmasıdır.





Uluwatu


Uluwatu tapınağı, gerçek adıyla Pura Luhur Uluwatu, yaklaşık yüz metre yüksekliğindeki bir uçurumun kenarına yapılmış. Günbatımına doğru giderseniz Bali' nin meşur Kecak dansınıda izleyebilirsiniz. 
Uluwatu aynı zamanda Bali' de sörf için en iyi yerlerden biri. Ancak dalgalar çok yüksek olduğundan sadece çok iyi sörfcüler cesaret edebiliyor.


Pura Taman Ayun tapınağı


Bali' nin ikinci büyük tapınağı olan Pura Taman Ayun "yüzen bahçe" 2012 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. 1634 yılında Mengwi kralı tarafından yaptırılmış. Tapınağın etrafı havuzlarla çevrili, havuzların içi  Lotus çiçekleriyle dolu.



Pura Luhur Batukaru tapınağı


Mengwi' ye gelmişken Wongaya Gede köyüne 3 km uzaklıkta olan Pura Luhur Batukaru tapınağınıda görelim dedik.  Bali' nin en yüksek ikinci volkanı olan Gunung Batukaru dağının eteklerinde bulunan bu tapınak ormanın içinde ve ulaşımda o kadar kolay değil, bu yüzden fazla turist gitmiyor. Ancak Hindu' lar için Bali' de altı kutsal tapınaktan bir tanesi. 11. yüzyılda Java' dan gelen rahip Empu Kuturan tarafından inşa edilen tapınakta Batukaru dağının koruyucusu olan Mahadewa tanrısına ibadet ediliyor.
Gittiğimizde şansımıza bir seremoni  vardı. Bizde Bali' de her yerde olduğu gibi bize verilen "Sarong'ları" bağlayıp seremoniyi izledik.







Bali bizde hayal kırıklığı yarattı. Herkesin çok beğendiği adaya biz ısınamamıştık, sahilleri ve denizi hiç bize göre değildi. Gelmeden öncede biliyorduk Bali' nin bir sörf cennetti  ve denizin çok dalgalı olduğunu ama hiçmi güzel plajı olmazdı. Tapınaklar, pirinç tarlaları, güleryüzlü insanları, doğası güzeldi ama sandığımız gibi bizi büyülememişti. Adanın kuzeyindede farklı şeyler bulacağımızı, oranında çok hoşumuza gitmeyeceğini düşünerek Gili adalarına gitmeye karar verdik.


Aklınızda bulunsun

  • Kuta'da eşyalarınıza çok dikkat edin, özellikle gezerken. Hırsızlık çok yapılıyor. Biz bir akşam sokakta yürürken yanımızdan bir motosiklet geçti ve önümüzde giden kızın çantasını kolundan kaptığı gibi karanlıkta kayboldu.
  • Taksicilere çok dikkat edin ve taksimetrenin doğru çalıştığından emin olun. Biz Padang Bai otobüsüne binmek için terminale gidecektik, eşyalarımız olduğu için taksiyle gidelim dedik. Taksici bizi otelden aldı ve güya terminale götürdü. Aceleyle bizi taksiden indirdi, parasını aldı ve gitti. Ama bizi bıraktığı yer ne terminaldi nede otobüs vardı.
  • Motosikletle gezerken, özellikle Kuta'da, yanınıza fazla para almayın. Polisler sizi hiç bir hata yapmamışken durdura biliyor ve cebinizdeki bütün parayı alıyorlar. Ubud'da bizde bir kere öyle ceza ödedik, ama polis insaflıydı ve çok büyük bir para istemedi.
  • Çok zor olsada, her durumda sakin olmaya çalışın ve hiç bir yerliyle tartışmayın ve sesinizi yükseltmeyin.
  • Bali'de, aslında genel olarak güneydoğu Asya'da, güneşe çok dikkat edin ve kremsiz hiç dışarı çıkmayın. Ekvatora çok yakın olduğundan güneş acayip yakıyor. Biz ilk gün motosikletle gezerken hava kapalıydı, sadece kollarımızı kremledik. Çok büyük hata yaptık. Akşam otele geldiğimizde vücudumuz kıpkırmızıydı ve acıyordu. Hemen aloe-vera jeli sürdük ve ucuz atlattık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anonim yorum yapanlar isim yazarsa seviniriz. Yorumlarınız için teşekkürler.